• It Architectuur Amersfoort

Hoe zorg je dat je organisatie voorbereid is op de toekomst?

De bestuursleden van de faculteit diergeneeskunde erkennen dat ICT hier de belangrijkste rol inspeelt en daarom hebben ze Marije Werelds als ICT-manager aangetrokken. Aan haar de taak om de bedrijfsprocessen zo optimaal mogelijk en toekomst-proof te laten verlopen. En dat betekent: vernieuwen.

Marije Werelds: ”De wereld verandert nu zó snel! We kunnen ons amper voorstellen hoe onze nabije toekomst eruit ziet. En dat geldt zeker ook voor onze dierenzorgkliniek. Hoe ziet je werk als arts er straks uit? Hoe ver gaat de interactie tussen klant en diergenezer straks? Als je niet op deze vragen inspeelt, mis je de boot. En dat is iets wat we hier goed in de gaten hebben”.

"Qua bedrijfsprocessen is de dierengezondheidszorg wel een vreemde eend in de bijt binnen de universiteit. Onderwijs, onderzoek én patiëntenzorg vallen hier samen. Onze faculteit had op centraal niveau een Enterprise Architectuur opgesteld, maar dat konden we niet zo overnemen: onze processen zijn uniek.”
Duidelijk was dat er een nieuwe ICT-structuur moest komen. Erwin Oord van ArchiXL begeleidt dit proces. “Hij  viel mij meteen op omdat hij tijdens ons eerste gesprek direct de vinger op de zere plek wist te leggen. ‘Ah, hij begrijpt het’, dacht ik!”

Dat Erwin het begrepen heeft, blijkt wel. Hij bracht zijn kennis en ervaring uit de medische wereld mee, kent de ICT-trends en weet hoe je cruciale informatie en dat wat er in de organisatie leeft,  boven water moet krijgen. Hij sprak met mensen op cruciale posities in de business: bestuurders en klinische medewerkers.

Werelds: “Voor deze mensen was de nauwe betrokkenheid bij een ICT-project nieuw: ICT is iets dat gewoon moet werken, toch? Maar dat we ICT ook strategisch inzetten, is een omschakeling. En langzaam maar zeker vindt die nu ook plaats. Door deze gesprekken zijn we veel verder gekomen met onze fundamentele vragen: hoe kunnen we participeren en bijdragen aan een betere wereld in het kader waarin wij werken? Heel complex dus. Maar geweldig om te zien hoe alle kennis, visies en trends hier, bij ons, nu bij elkaar komen. Dit hadden we alleen niet kunnen uitstippelen. Sterker nog, ik had dit niet eens alleen willen doen. We hebben zo een veel rijkere stip op de horizon gezet.”

Tijdens dit proces werd het duidelijk dat het bestaande applicatielandschap met een kleine aanpassing nog prima voldoet: de voorziene flinke investering blijft de faculteit bespaard. Het raamwerk is gebouwd, het plan is opgesteld. Er zijn 15 vernieuwingen gedefinieerd. En nu?  Werelds: “Aan de slag! We gaan beginnen, proberen, evalueren, opnieuw proberen. Maar met zo’n goed en concreet plan durven we dat ook. We kennen het raamwerk waarbinnen we opereren, we weten waar we naar toe gaan.

En als gaandeweg het proces blijkt dat we iets anders moeten doen omdat het niet werkt, dan doen we het op een andere manier. De dynamiek hier is groot, evalueren blijft nodig.”

Bekijk het interview met Marije Werelds

Bekijk het interview met Marije Werelds