• It Architectuur Amersfoort

  

 • Home
 • Opleidingen
 • Architectuurleergang voor gemeenten

Architectuurleergang voor gemeenten

ArchiXL Opleidingen en ArchiXL hebben jarenlang ervaring met het werken met Enterprise- en IT-architectuur bij Gemeenten. Vanuit deze ervaring en op verzoek van een aantal gemeenten heeft ArchiXL Opleidingen een architectuurleergang ontwikkeld. De training is in twee delen opgeknipt. Waar deel 1 voor een brede groep medewerkers is en zich richt op de introductie van Enterprise- en IT-architectuur, gaat deel 2 dieper in op het werken met architectuur. Deel 2 is meer gericht op informatiemanagers, informatie-adviseurs en architecten die daadwerkelijk met architectuur aan de slag gaan. Beide delen zijn los van elkaar te volgen.

Deel 1: Awareness en begrip van architectuur

Dit deel omvat één trainingsdag en richt zich op wat architectuur is en wat de toegevoegde waarde ervan is. Het organiseren van architectuur is ook een belangrijk aspect van dit deel; architectuur kan alleen effectief zijn als hier organisatorische afspraken over gemaakt zijn en processen zijn ingericht. Op hoofdlijnen zal het ook ingaan op de architectuurinhoud, zodat ook een beeld ontstaat van hoe een architectuur er uit ziet. Er wordt ingegaan op de concepten en op voorbeelden uit de praktijk, maar er is nadrukkelijk ook ruimte om zelf het onderwerp verder te verkennen in interactieve werkvormen. Hierdoor gaat architectuur meer leven.

Dag 1: Kennismaken met architectuur

Op deze eerste dag wordt uitgelegd wat architectuur is en waarom architectuur een belangrijke rol speelt in moderne organisaties. We behandelen welke verschillende soorten architectuur er zijn en hoe die met elkaar samenhangen. Daarnaast maken we een ronde langs veelgebruikte architectuurmethoden en -raamwerken en verklaren waarin ze van elkaar verschillen en hoe een methode of raamwerk te kiezen die past bij de organisatie. We kijken wat de succesfactoren zijn voor het realiseren van een architectuur en hoe architectuur te gebruiken bij het maken van een business-driven plateauplanning.

Leerdoelen

 • Kennis opdoen van wat architectuur is, waarvoor het dient en hoe het toe te passen.
 • Kennis opdoen van architectuurraamwerken en -methoden en de verschillen tussen die raamwerken en methoden.
 • Kennis opdoen van hoe architectuur succesvol te maken in een organisatie.
 • Kennis opdoen van het organiseren van werken onder architectuur.

Doelgroep

Beginnende architecten, IT-professionals die samen werken met architecten, IT-managers, CIO.

Deel 2: Architectuur in de praktijk van de gemeente

Dit deel biedt een verdere verdieping in architectuur en de vormen die het aanneemt in de praktijk. De theorie wordt verder uitgediept, maar architectuur wordt ook concreet gemaakt door praktische handvatten aan te reiken. Daarnaast is er expliciet ruimte voor discussie en oefening. In het bijzonder wordt een case uitgewerkt die aansluit bij het probleemgebied van de gemeenten. In dit deel wordt specifiek aandacht besteed aan het opstellen van architectuurprincipes en het maken van architectuurmodellen conform ArchiMate. Architectuurprincipes zijn richtinggevende uitspraken; zij vormen de basis voor architectuur. ArchiMate is de standaard taal voor enterprise-architectuur; het biedt een gemeenschappelijk begrippenkader en een grafische modelleertechniek.

Dag 2: Architectuur en de gemeente
Op deze dag gaan we in op architectuur bij gemeentes. We gaan in op hoe deze is vorm te geven, maar ook hoe architectuur gebruikt kan worden bij samenwerking tussen meerdere gemeentes. We laten de specifieke invulling en meerwaarde van architectuur zien op onderwerpen zoals elektronische dienstverlening en de implementatie van de landelijke basisregistraties. We gaan op deze dag ook dieper in op de gemeentelijke referentiearchitectuur GEMMA.

Dag 3: Architectuurprincipes
Deze dag duiken we dieper in de materie van de architectuur. We leggen uit wat architectuurprincipes zijn en oefenen met het opstellen ervan. Er wordt dieper ingegaan op de concepten, het totstandkomingsproces en best-practices. Zo wordt een overzicht gegeven van soorten principes en hoe ze met elkaar samenhangen. Er wordt ingegaan op de toepassingsgebieden van architectuurprincipes en bestaande principes zullen worden beoordeeld. Op deze dag wordt gezamenlijk een begin gemaakt met de case.

Thuisopdracht : tussen dag 1 en 2 zit twee tot drie weken tijd waarin de deelnemers de ruimte krijgen om in duo’s aan de hand van een opdracht verder te werken aan de case.

Dag 4: Architectuurmodellen
We starten de dag met het bespreken van de thuisopdracht en de vragen die daaruit naar voren komen. Verder gaan we op deze dag in op architectuurmodellering in het algemeen en het gebruik van de ArchiMate taal. Er wordt uitgebreid ingegaan op de ArchiMate taal zelf; de visie erachter, de concepten, de notatie en de modellen. Daarbij wordt duidelijk welke diagrammen je kunt maken, welke het meest relevant zijn en wat je ermee kunt doen. Naast behandeling van de theorie zal er ruimte zijn voor discussie en zal aan de hand van de case geoefend worden.

Thuisopdracht: de deelnemers krijgen wederom een opdracht mee om thuis, in duo’s, de case verder uit te werken.

Dag 5: Terugkomdag (halve dag)
Op de terugkomdag bespreken we de thuisopdracht en geven we aandacht aan de verdere voortgang.

Leerdoelen

 • Kennis opdoen van architectuurprincipes en hoe ze kunnen worden gebruikt.
 • Kennis opdoen van architectuurmodellering in het algemeen en de rol van ArchiMate.
 • Kennis opdoen van de concepten en notatie van ArchiMate.
 • Ervaring opdoen met het opstellen van architectuurprincipes en architectuurmodellen.

Doelgroep

Medior en senior architecten en IT-professionals die nauw samenwerken met architecten.

Werkvormen

Naast theorie en groepsdiscussie staat in deze drie-en-een-halfdaagse training een case uit de praktijk centraal. Gedurende de contactdagen zal de deelnemer hier individueel of in een duo mee aan de slag gaan. Vervolgens krijgt de deelnemer opdrachten mee die thuis gemaakt worden.

Kosten

Deel 1 duurt 1 dag en kost € 500,– excl. BTW, incl. materiaal, koffie/thee en lunch. Deel 2 duurt 3 1/2 dag en kost € 1.500,–. Alle dagen starten om 9.30 uur en eindigen om 17.00 uur (m.u.v. de terugkomdag die om 12.30 uur eindigt). Indien u aan beide trainingen deelneemt ontvangt u 10% korting op de totaalprijs.

Data

Deze cursus wordt op dit moment alleen aangeboden als in-company training. De data zijn daarmee in overleg.

 

Inschrijven

Om je in te schrijven kun je dit formulier invullen.

Contact

ArchiXL B.V.
Nijverheidsweg Noord 60-27
3812 PM Amersfoort

Telefoon: 033 258 5545

E-mail: info@archixl.nl

   

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en ontwikkelingen binnen ArchiXL?

Aanmelden voor de nieuwsbrief