• It Architectuur Amersfoort

  

  • Home
  • Opleidingen
  • Inleiding architectuur

Inleiding in de architectuur

Het vakgebied heeft in de afgelopen twintig jaar een grote ontwikkeling doorgemaakt. Een architect is niet langer een goedwillende systeemontwerper die toevallig net wat meer overzicht heeft dan zijn collega’s, maar is een hoogopgeleide professional met kennis van geavanceerde methoden en raamwerken. De moderne architect weet niet alleen goede architecturen te maken maar bezit ook de vaardigheden om de architectuur te ‘verkopen’ aan het management en om op naleving van architectuurprincipes toe te zien.

Deze cursus biedt beginnende architecten een overzicht van het vakgebied waarbij alle belangrijke aspecten van het vak aan de orde komen. De deelnemers krijgen hiermee niet alleen een degelijke basis aan architectuurkennis, maar zien ook op welke gebieden zij nog tekortschieten en kunnen onderzoeken welke aspecten van het architectuurvak hen het beste liggen. De cursus heeft naast de theorie een belangrijke praktische component omdat architectuur vooral ook een kwestie van doen is.

Programma

Dag 1: Kennismaken met architectuur
Op deze eerste dag wordt uitgelegd wat architectuur is en waarom architectuur een belangrijke rol speelt in moderne organisaties. We behandelen welke verschillende soorten architectuur er zijn en hoe die met elkaar samenhangen. Verder analyseren we de werkzaamheden van de architect. Ook wordt uitgelegd wat de context van architectuur is en hoe de architect samenwerkt met mensen uit andere disciplines zoals informatiemanagers en systeemontwerpers. Daarnaast maken we een ronde langs veelgebruikte architectuurmethoden en -raamwerken en verklaren waarin ze van elkaar verschillen en hoe een methode of raamwerk te kiezen die past bij de organisatie.

Dag 2: De architect als ontwerper
Deze dag duiken we dieper in de materie van de architectuur. We leggen uit wat architectuurprincipes zijn en oefenen met het opstellen ervan. Daarnaast behandelen we een aantal architectuurmodellen en kijken welke modellen in welke situatie nodig zijn. Aan de hand van een praktijkcasus stellen we die modellen op en maken zo gezamenlijk een echte architectuur.

Dag 3: De architect in de organisatie
Op deze dag onderzoeken we welke doelgroepen de architectuur heeft in de organisatie en hoe architectuurmodellen zodanig te visualiseren dat ze herkenbaar zijn voor die doelgroepen. We kijken wat de succesfactoren zijn voor het realiseren van een architectuur en hoe architectuur te gebruiken bij het maken van een business-driven plateauplanning. Verder behandelen we de architectuurprocessen die nodig zijn om de architectuur in de organisatie te verankeren. Als laatste analyseren we welke competenties een architect moet hebben om succesvol te opereren. De cursisten bepalen hierbij voor zichzelf welke competenties zij verder willen ontwikkelen.

Leerdoelen

  • Kennis opdoen van wat architectuur is, waarvoor het dient en hoe het toe te passen.
  • Kennis opdoen van beschikbare architectuurraamwerken en -methoden en de verschillen tussen die raamwerken en methoden.
  • Ervaring opdoen met het opstellen van architectuurprincipes en architectuurmodellen.
  • Kennis opdoen van hoe architectuur succesvol te maken in een organisatie.

Doelgroep

Deze cursus is gericht op beginnende architecten in het bedrijfsleven en in de publieke sector. Van deelnemers wordt een HBO denkniveau verwacht.

Cursusduur en locatie

De cursus duurt 3 dagen van 09:30 tot 17:00 uur en wordt gegeven in het midden van het land.

Kosten

De kosten bedragen € 1425,- exclusief BTW en zijn inclusief materiaal, koffie, thee en een lichte maaltijd.

Data

Deze cursus wordt op dit moment alleen als in-company training aangeboden.

Inschrijven

Om je in te schrijven kun je dit formulier invullen.

Contact

ArchiXL B.V.
Nijverheidsweg Noord 60A-27
3812 PM Amersfoort

Telefoon: 033 258 5545

E-mail: info@archixl.nl

   

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en ontwikkelingen binnen ArchiXL?

Aanmelden voor de nieuwsbrief