• It Architectuur Amersfoort

  

  • Home
  • Opleidingen
  • TOGAF 9.1

TOGAF 9.1

Architectuur speelt een steeds belangrijker rol in het veranderen van organisaties, alsook bij software-ontwikkeling. Een belangrijke standaard daarbij is TOGAF, welke gedragen wordt door de Open Group. Het biedt een standaard raamwerk en aanpak voor enterprise architectuur in de brede zin, van bedrijfsarchitectuur tot technologie. Veel organisaties adopteren TOGAF als basis voor hun architectuuraanpak omdat het de enige vrij verkrijgbare en open standaard op dit gebied is. Door medewerkers te certificeren voor TOGAF tonen zij aan dat zijn aan basiskwaliteitseisen voor architectuur voldoen en zetten ze bewuste stappen in hun ontwikkeling. Er zijn verschillende niveau’s van certificatie: level 1 en level 2. Het eerste niveau van certificatie is een basis voor de tweede en staat ook wel bekend als Foundation. Deze opleiding richt zich op het voorbereiden van de deelnemers voor het examen van TOGAF 9 level 1 en 2.

Programma

De door ons aangeboden training is opgebouwd uit 3 dagen. Tussen de dagen door wordt van de deelnemers verwacht dat zij zelf ook tijd besteden aan het lezen van TOGAF. De focus in de cursus kan daardoor liggen op het uitleggen van de intenties achter de concepten, de praktische toepassing en vragen die uit de tekst naar voren komen.

Dag 1: Inleiding en procesperspectief
In de inleiding wordt eerst ingegaan op het doel van enterprise architectuur en de rol van architectuurraamwerken. Ook wordt een overzicht gegeven van de meest relevante architectuurraamwerken, inclusief TOGAF. Vervolgens worden de kernconcepten en termen van TOGAF uitgelegd.

Ook wordt ingegaan op de architectuurmethode (ADM) in TOGAF. De verschillende fasen in de methode worden besproken en worden aangevuld met richtlijnen over hun toepassing. Dat gaat met name over specifieke technieken die binnen de methode kunnen worden toegepast zoals het gebruik van interaties, migratieplanning en architectuurprincipes.

Dag 2: Productperspectief
In dag 2 wordt vooral ingegaan op de architectuurinhoud. Deze is in TOGAF beschreven in het content framework en gaat in op de bouwblokken, artefacten en deliverables in een architectuurproject. Ook het onderkennen van verschillende vormen van architectuur is belangrijk. Het Enterprise Continuum geeft een classificatie van architectuurbouwblokken en oplossingsbouwblokken. Ook worden de referentiemodellen die zijn ingebouwd in TOGAF besproken: het Technical Referende Model en het Integrated Information Infrastructure Model.

Dag 3: Terugkomdag
De theorie die nog niet is besproken in de eerste twee dagen wordt nu besproken. Denk daarbij aan architectuurgovernance en de certificatie zelf. Deze dag zal echter vooral in het teken staan van reflectie, oefening en discussie. Vragen en onduidelijkheden naar aanleiding van de eerste twee dagen en de zelfstudie worden op de terugkomdag behandeld. Hier is ruimte om op sommige onderdelen dieper in te gaan.

Leerdoelen

  • Kennis hebben van de kernconcepten van enterprise architectuur en TOGAF
  • Kennis hebben van de Architecture Development Method van TOGAF, inclusief hoe je deze toepast in de praktijk
  • Kennis hebben van de deliverables van de architect in TOGAF
  • Kennis hebben van de referentiemodellen zoals deze aanwezig zijn in TOGAF

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor informatiemanagers, enterprise architecten, business architecten en IT architecten die meer willen weten van TOGAF en dat toe willen passen in hun praktijk. Het is met name ook gericht op mensen die willen TOGAF 9 willen certificeren, alhoewel het ook een goede basis is voor de vervolgcertificatie. Enige voorkennis van enterprise architectuur wordt verondersteld.

Werkvormen

Naast theorie wordt er veel tijd genomen om met elkaar te discussiëren. Daarnaast wordt er van de deelnemer zelfstudie verwachtdat ze 10 tot 12 uur per week aan zelfstudie besteden.

Cursusduur en locatie

De cursus duurt 3 dagen van 09:30 tot 17:00 uur en wordt gegeven in het midden van het land.

Kosten

De kosten bedragen € 1350,- exclusief BTW en zijn inclusief materiaal, koffie, thee en een lichte maaltijd.

Data

Deze cursus wordt op dit moment alleen als in-company training aangeboden.

Inschrijven

Om je in te schrijven kun je dit formulier invullen.

Contact

ArchiXL B.V.
Nijverheidsweg Noord 60-27
3812 PM Amersfoort

Telefoon: 033 258 5545

E-mail: info@archixl.nl

   

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en ontwikkelingen binnen ArchiXL?

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Naam
Vul uw naam in

Email
Please let us know your email address.