• It Architectuur Amersfoort

  

Blog

Architectuur neigt naar onwerkelijke abstractie

21 maart 2017

Architectuur gaat inherent over abstractie; het geeft overzicht, toont de patronen, het grotere geheel, de samenhang der dingen. Dat is de kracht van architectuur. Tegelijkertijd is dat de grootste valkuil van architectuur. Door te abstraheren van de werkelijkheid creëren we dingen die eigenlijk niet bestaan. We creëren een virtuele werkelijkheid, waarin we nieuwe woorden introduceren en de eenheden kunnen aanpassen aan wat we toevallig handig vinden. De virtuele werkelijkheid wordt al snel een verzameling van onwerkelijke abstracties. En met deze onwerkelijke abstracties gaan we vervolgens redeneren. Eigenlijk weten we niet meer precies waar we het over hebben. We zijn vooral aan het theoretiseren. En dan vinden we het vreemd dat anderen ons raar aankijken.

Terug naar de intentie

08 februari 2017

Ik heb sterk de indruk dat communicatie in organisaties vaak spaak loopt door taalgebruik, wat uiteindelijk ook funest is voor het bereiken van gezamenlijke doelstellingen. We hebben het heel makkelijk over woorden zoals “doelstelling”, “principe”, “uitgangspunt” en “eis” zonder dat we begrijpen waar we het echt over hebben. Wat de diepere intenties zijn die eraan ten grondslag liggen. We creëren hiermee onbewust afstand, waardoor het ook lastig is om goed contact te maken. De uitspraken gaan een eigen leven leiden en worden een doel op zich. Mensen gaan zich erachter verschuilen en gebruiken het als excuus om zelf geen verantwoordelijkheid te nemen of na te hoeven denken. Een verandering in houding is noodzakelijk. We moeten het met elkaar hebben over intenties.

De AVG komt en dat duurt niet lang meer

06 februari 2017

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), ook wel bekend onder de General Data Protecton Regulation (GDPR), komt eraan! Deze Europese wetgeving, die de meer bekende Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) gaat vervangen, is van toepassing met ingang vanaf 25 mei 2018. De wet is voor iedereen die met persoonsgegevens werkt. Het verschil ten opzichte van de eerdere wetgeving (WBP) zit met name op de volgende drie punten:

  1. Meer rechten voor de personen om wie het gaat;
  2. Meer plichten voor de organisaties die met deze gegevens omgaan (verwerken, verzamelen, gebruiken);
  3. Meer controle van de toezichthouder (in de vorm van hoge boetes).

Transparantie met Linked Open Data

23 januari 2017

Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van het Internet als bron van informatie. Denk hierbij aan vakanties, nieuwe gadgets, maar ook meer dagelijkse dingen zoals het nieuws, het weer, file-informatie en treinreizen. Daardoor zijn er steeds meer leveranciers van (ruwe) gegevens die hun gegevens openbaar beschikbaar stellen zodat anderen hier informatie van kunnen maken waarmee gebruikers (u en ik) hiervan kunnen profiteren. In de meeste gevallen consumeren we deze informatie via apps (denk aan Fllitsmeister, NU.nl of NS Reisplanner) waarmee we bijna real-time onze beslissingen laten beïnvloeden om bijvoorbeeld nog even 5 minuten langer te wachten voordat we naar het treinstation lopen (want we weten dat de trein vertraging heeft).

Een blockchain maar dan zonder computer

17 januari 2017

Het lijkt wel of iedereen overstapt op een blockchain. De term komt te pas en te onpas voorbij, en het schijnt een oplossing te zijn voor alle problemen van de mensheid. Maar als je vraagt hoe dat precies werkt, dan blijft het stil. Veel te technisch, toch? Laten we daarom eens proberen te beschrijven hoe een blockchain zou kunnen werken in het pre-computertijdperk. We gaan honderd jaar terug in de tijd en introduceren een nieuwe munteenheid, de “Bladcoin”. Die analogie maakt blockchain begrijpelijk en maakt meteen de voor- en nadelen inzichtelijk.

Bewustzijn is de sleutel

22 december 2016

Ik geloof dat mensen goede intenties hebben (uitzonderingen daar gelaten). Om iets te bereiken is het alleen de kunst het beste uit mensen te halen. Een belangrijke basis daarvoor is het creëren van bewustzijn. Van onbewust-onbekwaam, naar bewust-onbekwaam naar bewust-bekwaam naar onbewust-bekwaam. Nu denk je natuurlijk; maar bewustzijn waarvan dan? Van alle relevante aspecten. Van zowel objectieve als subjectieve aspecten en van zowel het individuele als het gezamenlijke. Ik ga in de rest van dit blog item in op een aantal meer specifieke zaken waarvan mensen bewust zouden moeten zijn. Bewustzijn is de basis voor de ontwikkeling van jezelf, de organisatie en de maatschappij.

Een kwaliteitsraamwerk voor architectuur

18 december 2016

Ik ben de afgelopen periode veel bezig met het onderwerp datakwaliteit. Datakwaliteit zegt iets over de mate waarin gegevens voldoen aan impliciete of expliciete verwachtingen. Als je je beseft dat een architectuur eigenlijk ook een verzameling gegevens (uitspraken, modellen) is dan is een datakwaliteitsperspectief op architectuur interessant. Het kan inzicht geven in wat kwaliteit van architectuur betekent. Daarnaast kan het gebruikt worden om de kwaliteit van een bestaande architectuur inzichtelijk te maken. Dit blog item doet een voorzet voor een kwaliteitsraamwerk voor architectuur.

De architect als verhalenverteller

30 november 2016

Ik geloof in verhalen. Als je iemand een interessant verhaal vertelt dan is hij geboeid en zal hij naar je luisteren. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit of het over een gesproken verhaal gaat of over een geschreven verhaal. Het belangrijkste is dat het interessant genoeg is en dat mensen graag meer willen horen. Een verhaal kan vooral tot doel hebben om kennis over te brengen. In het verleden waren mythen (verhalen) dan ook de belangrijkste manier om kennis over te dragen. Een verhaal kan ook gebruikt worden om mensen te beïnvloeden. Architecten zouden dan ook verhalenvertellers moeten zijn. Ik merk dat het in de praktijk best lastig is voor mensen om een samenhangend verhaal te schrijven of vertellen. Tegelijkertijd kan het van de ontvanger ook best wat vragen om het verhaal goed te begrijpen. Zo deed mijn dochter afgelopen week een oefening in begrijpend lezen en ik merkte dat de oefeningen ook best lastig vond. Het schrijven van een verhaal dat goed leesbaar is en ook nog boeiend kan dus best moeilijk zijn.

Het belang van de eigen wil

27 november 2016

Het blijkt dat mensen met macht hun eigen belangen belangrijker vinden dan die van anderen. Dit lijkt in eerste instantie vooral te bevestigen dat macht corrumpeert. Als je er anders naar kijkt kun je het echter ook positief uitleggen. Wellicht is het zo dat mensen die hun eigen wil volgen ervoor zorgen dat anderen ze gaan volgen. Deze mensen hebben mogelijk zelfs geen formele macht, maar alleen informele macht; zij tonen leiderschap en inspireren anderen.

Een balans tussen denken en doen

12 oktober 2016

We zijn zekerheidszoekers en willen risico’s mijden. Om die reden maken we allerlei plannen, voeren we uitgebreide analyses uit en controleren we of andere mensen wel de juiste dingen doen. We hebben de illusie dat we hiermee beter uit zijn. In werkelijkheid besteden we heel veel tijd aan zaken die in de praktijk niet zo relevant zijn. Analyseren blijkt vooral theoretiseren en controleren blijkt vooral een uiting van wantrouwen.

Contact

ArchiXL B.V.
Nijverheidsweg Noord 60A-27
3812 PM Amersfoort

Telefoon: 033 258 5545

E-mail: info@archixl.nl

   

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en ontwikkelingen binnen ArchiXL?

Aanmelden voor de nieuwsbrief