• It Architectuur Amersfoort

  

Blog

Wat is uw doelstelling?

22 december 2010

Architectuur is in de praktijk nog lang niet altijd doelgericht. Het is daarom belangrijk om de daadwerkelijke doelstellingen centraal te stellen; uiteindelijk is architectuur slechts een hulpmiddel. In de praktijk blijkt het echter lastig om de doelstellingen helder te krijgen. Enerzijds bestaan doelstellingen op verschillende niveaus en zijn ze niet altijd in lijn. Daarnaast zijn doelstellingen vaak persoonlijk en niet objectief. Anderzijds is het lastig om tot heldere doelstellingen te komen. Tenslotte denken IT'ers vaak dat zij wel weten wat de doelstellingen zijn.

De lessen van Wikileaks

07 december 2010

Het is buitengewoon interessant om te volgen wat er momenteel gebeurt rond de klokkenluiderswebsite Wikileaks. Dan heb ik het niet zozeer over welke regeringen er in verlegenheid gebracht worden door de onthullingen maar meer over wat er omheen speelt. Zo vormt Wikileaks een boeiende casus voor wie geïnteresseerd is in cloud computing. De tot op heden tevergeefse inspanningen van de Amerikaanse overheid om Wikileaks uit de lucht te halen, zijn een mooie illustratie van de kracht van “the cloud”.

ICT en architectuur in het regeerakkoord

07 november 2010

Eerder dit jaar schreef ik over ICT in de verkiezingsstrijd. De conclusie na doorspitten van de verkiezingsprogramma’s was dat ICT geen rol van betekenis speelde. Inmiddels liggen de verkiezingen alweer en tijdje achter ons en is een nieuw kabinet aangetreden. Het zal u niet ontgaan zijn, er is genoeg over gezegd en geschreven. Laten we eens proberen een neutrale impactanalyse te houden: wat betekent het regeerakkoord voor ICT in het algemeen en voor architectuur in het bijzonder?

Architecturele besluitvorming

01 oktober 2010

Onlangs presenteerde ik op een congres over effectieve architectuur. Er ontstond een leuke interactie met de zaal over het onderwerp. De boodschap van mijn verhaal was dat er een groot verschil is tussen een goede architectuur en een effectieve architectuur. Je kunt als architect nog zo je best doen om mooie schema’s en modellen te maken, maar dat zegt helemaal niets over hoe effectief je architectuur is. Om echt impact te hebben moet de architect zijn oogkleppen afdoen!

Een pakket is meer dan alleen software

30 juli 2010

In een vorig item heb ik betoogd dat de keuze voor een maatwerkoplossing heel verstandig kan zijn in situaties waar je als organisatie jezelf wilt onderscheiden van anderen. De andere kant van het verhaal gaat over ICT-oplossingen voor ondersteunende processen. Daaronder versta ik hier processen die, hoe essentieel ook voor het bedrijf, niets toevoegen aan de identiteit van de organisatie en haar producten. Elke organisatie kent tientallen van dergelijke processen, variërend van het inkopen van kantoorartikelen tot de jaarlijkse beoordelings- en salarisronde voor het personeel.

Goede bedrijfsservices vragen ondernemerschap

01 juli 2010

Ik werd laatst gevraagd of ik kon aangeven wat de juiste omvang is van een bedrijfsservice (ook wel: “granulariteit”). Dat was best een lastige vraag en wel om twee redenen. Ten eerste wist ik niet zeker wat hij bedoelde met “bedrijfsservice”; een dienst die een organisatie levert of een dienst die de software levert en die met bedrijfslogica te maken heeft. Daarnaast is omvang iets dat afhangt van het doel dat je hebt, en waar overigens ook hele andere overwegingen bij gelden voor softwarediensten dan voor organisatorische diensten. Voor softwarediensten kom je al snel in hele technische, maar ook in filosofische discussies en is volgens mij al meer dan genoeg gezegd. Laten we dus eens kijken naar “echte” bedrijfsservices.

Maatwerk is zo gek nog niet

25 juni 2010

Als je jezelf als architect echt onmogelijk wilt maken, moet je eens proberen om aan het management voor te stellen een maatwerkoplossing te bouwen. Waarschijnlijk valt er even een stilte. Daarna legt een van de aanwezigen kort maar krachtig uit dat die tijden nu echt voorbij zijn, en dan gaat men weer over tot de orde van de dag. Verdere carrièrestappen zijn uitgesloten voor de architect die er klaarblijkelijk helemaal niets van begrepen heeft. Maatwerk is uit de mode. Pakketoplossingen zijn in. Elke zichzelf respecterende organisatie heeft tegenwoordig een lijst met architectuurprincipes, en op al die lijsten staat –ergens bovenaan– het adagium ‘Buy before Build’. Soms nog uitgebreid tot ‘Reuse before Buy before Build’.

ICT speelt geen rol in de Verkiezingsstrijd

03 juni 2010

Het is weer verkiezingstijd. Heeft u al een keuze gemaakt? Welke partij gaat het worden? Het is interessant de verkiezingsprogramma’s te bestuderen om te zien welke ideeën partijen hebben over de inzet van ICT en ICT-architectuur. Laat ik u maar meteen uit de droom helpen: het is erg mager. Zoals te verwachten valt, is ICT-architectuur geen onderwerp in de verkiezingsstrijd. De term komt in de verkiezingsprogramma’s niet voor. ICT wordt wel genoemd, zij het sporadisch en niet in alle verkiezingsprogramma’s.

Alle zaken op een rij

17 mei 2010

Zaakgericht werken is een principe dat een belangrijke rol speelt bij lokale overheden, maar zeker ook breder toepasbaar is. Het heeft veel overeenkomsten met service-oriëntatie. Het basisidee is dat je de diensten die je aanbiedt goed definieert en dat je de bijbehorende service levels bewaakt. Er zijn allerlei architectuurbouwblokken die een rol spelen bij zaakgericht werken zoals zaaksystemen, zaakmagazijnen en Persoonlijke Internet Pagina's. De vraag is echter wanneer de verschillende bouwblokken relevant zijn en hoe ze met elkaar samenhangen. Is bijvoorbeeld een zaakmagazijn noodzakelijk voor het publiceren van de status van vergunningen op Internet? In dit item zet ik alle belangrijke architectuurbouwblokken op een rij en laat hun samenhang zien.

Business rules nog altijd meer uitzondering dan regel

28 april 2010

Business rules, ooit een veelbelovende nieuwe technologie die voorgoed de kloof tussen business en ICT zou gaan dichten, lijkt te blijven hangen in de status van eeuwige belofte. Wie na een aantal jaren verminderde belangstelling de draad weer oppakt, en met hoge verwachtingen het internet afstruint op zoek naar actuele ontwikkelingen, komt bedrogen uit. Wat blijkt? Er is de afgelopen jaren weinig veranderd.

Contact

ArchiXL B.V.
Nijverheidsweg Noord 60-27
3812 PM Amersfoort

Telefoon: 033 258 5545

E-mail: info@archixl.nl

   

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en ontwikkelingen binnen ArchiXL?

Aanmelden voor de nieuwsbrief