• It Architectuur Amersfoort

  

  • Home
  • Publicaties
  • Blog
  • Van doorgewinterde student, naar groentje bij informatietechnologie projecten voor de overheid

Van doorgewinterde student, naar groentje bij informatietechnologie projecten voor de overheid

07 februari 2020

Het afgelopen half jaar was een half jaar vol met persoonlijke veranderingen. De transitie van een doorgewinterde student, naar een groentje in de wereld van informatietechnologie (IT) projecten voor de overheid is een grote. Nu we een beetje geacclimatiseerd zijn binnen het klimaat, is het tijd voor wat reflectie. In deze blog zal ik mijn reflectie als “young professional” delen, over enkele voor mij opvallende punten uit de wereld van overheid IT projecten.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf

Verbeter de wereld, begin bij jezelf, dus laten we dan ook daar beginnen met reflecteren. Gedurende mijn studie, Informatie, Multimedia en Management (praktisch informatiekunde), ging mijn voorkeur uit naar de vakken over het gebruik van informatietechnologie binnen organisaties. De meer technische vakken, hielpen echter het meest bij het begrijpen van informatietechnologie. Voor mijn studie was ik nog niet echt bezig met het begrijpen van informatietechnologie. Ja, ik zat wel de hele tijd achter de computer om te gamen of muziek op te nemen, maar het was me een raadsel hoe dat ding nou eigenlijk werkte.

In diezelfde tijd was ik wel veel bezig met “het oplossen van wereldproblemen”, door met andere leeftijdsgenoten te debatteren over grote internationale problemen op “Model United Nations” conferenties. Het leek allemaal zo makkelijk toen, maar wereldproblemen oplossen in het echt blijkt net iets lastiger te gaan. Wat meer lokale problemen zijn vaak ook al lastig genoeg om op te lossen. Toen mijn tijd om een studie te kiezen was aangebroken stelde ik mijzelf dan ook de vraag: “waar zou ik het beste kunnen helpen met problemen oplossen?”. Deze vraag bracht mij uiteindelijk tot waar ik nu ben: meehelpen met het oplossen van problemen bij informatietechnologie projecten voor de overheid.

Universiteit vs. overheid

De universiteit en de overheid lijken in bepaalde opzichten wel veel op elkaar. Het zijn beide hiërarchische  organisaties die wat betreft management stijl nog behoorlijk traditioneel zijn ingesteld. Bij de overheid begrijp ik de redenen hiervoor het best, want het bestuurlijk orgaan is gigantisch in omvang. Op de universiteit hebben ze me geleerd, dat een grote omvang iets minder “agile” maakt. Bij diezelfde universiteit, valt het mij op dat deze nieuwe “agile” kijk op organisaties, nog niet bepaald is toegepast in de organisatie. Tijdens verschillende vakken over software projectmanagement en bij mijn toenmalige werkgever Coolblue, werd mij geleerd dat klantgericht denken en iteratief verbeteringen doorvoeren, de nieuwe en verbeterde manier van werken is. Daarom, vroeg ik mij af waarom de universiteit deze principes dan zelf niet had toegepast als het zo veel beter zijn.

Eenmaal aan de slag in “de echte wereld”, merkte ik dat “agile” ideeën ook langzaam maar zeker worden overgenomen door managers van IT projecten voor de overheid. Wat er in mijn ogen nog wel ontbreekt, is dat de autoriteit om een beslissingen te nemen meer bij het projectmanagement zelf wordt gelegd. Het is vaak toch een overkoepelend orgaan dat de belangrijke beslissingen maakt, ook al is dit orgaan minder nauw betrokken bij het project.

Verandering gaat niet altijd snel en dat is soms ook beter, want te snelle veranderingen gaan vaak gepaard met chaos. Coolblue kon haar organisatiecultuur baseren op agile management ideeën, omdat hiervoor nog het fundament moest worden gelegd. De organisatiecultuur van de overheid en universiteit heeft veel meer organisatie-cultureel erfgoed. Het moderniseren van dit erfgoed moet dan ook met beleid worden aangepakt. Als iemand die de “agile” management methode aanhangt, zal ik graag mijn steentje bijdragen aan deze modernisering, maar wel met respect voor het erfgoed.

CVVA (Cultuur Van Vele Afkortingen)

Het eerste wat een nieuwkomer in de wereld van overheid IT projecten opvalt, is het gebruiken van afkortingen voor alles. Het lijkt bijna een vereiste om voor alles een afkorting te verzinnen. Ook in presentaties worden vaak afkortingen gebruikt en lang niet altijd wordt de afkorting eerst uitgelegd. Dit zorgt er voor dat je als nieuwkomer vaak meer bezig bent met het spelletje “raad de afkorting”, dan dat je daadwerkelijk de presentatie aan het volgen bent. Bij deze een mooi voorbeeld van dit spel:

RIVM

Regeringsinstantie voor Milieu

Regeringsinstantie voor Voordelig Milieu

Rijks Initiatief voor Milieu

Rijksinstituut Voor Milieu

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Oké, misschien overdrijf ik een beetje, maar je snapt mijn punt. Veel afkortingen maken de wereld nog enigmatischer dan deze al is en zowel in de overheid als de ICT, zijn afkortingen erg geliefd. Misschien zijn afkortingen in de gehele professionele wereld wel geliefd. Ik probeer ook niet te redeneren dat dit fout is, want het is ook praktisch, maar het zorgt wel voor een hogere drempel voor het delen van kennis.

Meta-reflectie

Ik hoop dat ik met deze blog een beeld heb kunnen schetsen van wat mij als “young professional” is opgevallen aan de manier van werken bij IT projecten voor de overheid. Misschien valt andere “young-professionals” wel iets heel anders op, maar dat zou ik niet weten, want ik heb er tot nu toe eigenlijk nog weinig ontmoet. (We zoeken nog nieuwe consultants bij ArchiXL!) Dat is jammer vind ik, want van goede informatievoorziening bij de overheid zullen wij “young professionals” juist nog heel veel profijt hebben. De overheid is misschien minder “agile” dan het bedrijfsleven en soms wat overweldigend qua omvang, maar ze is wel de plek waar de informatievoorzieningen ontworpen worden waar het hele land profijt van zal hebben, dus laat die hippe startup even voor wat het is en kom mee helpen!

Joeri van Es (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) is consultant bij ArchiXL.

Social Bookmarks

Contact

ArchiXL B.V.
Nijverheidsweg Noord 60A-27
3812 PM Amersfoort

Telefoon: 033 258 5545

E-mail: info@archixl.nl

   

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en ontwikkelingen binnen ArchiXL?

Aanmelden voor de nieuwsbrief